Het Laatste Nieuws, Mona Loontiens
Zuhal Demir, Vlaams minister van Onderwijs (N-VA), heeft een bezoek gebracht aan het talentcenter van Voka in de Lammerstraat in Gent. Tijdens haar bezoek zag ze hoe de leerlingen van het Anne Frank Atheneum uit Denderleeuw verschillende tests uitvoerden en waagde ze zich zelf aan enkele opdrachten. “Het is cruciaal dat leerlingen een studiekeuze maken die bij hen past.”
De talentcentra zijn een initiatief van Voka, gericht op het helpen van jongeren bij het ontdekken van hun talenten en het maken van een geschikte studiekeuze. Dit draagt bij aan het tegengaan van schooluitval en het watervalfenomeen, waarbij leerlingen te snel van een moeilijkere naar een makkelijkere studierichting overstappen.
Leerlingen tussen de 11 en 14 jaar kunnen terecht in een van de zeven talentcentra in Vlaanderen. Daar leggen ze een reeks tests af, zoals een VR-spel dat ruimtelijk inzicht test, motorische en motivatieproeven, en cognitieve taal- en rekentesten. De resultaten worden gebundeld in een gepersonaliseerd talentenrapport, dat leerlingen inzicht geeft in hun vaardigheden en interesses, en mogelijke studierichtingen aanreikt. De tests zijn ontwikkeld op basis van wetenschappelijk onderzoek van de Universiteit Gent.
Hulpmiddel
Hilde Schuddinck, gedelegeerd bestuurder van Voka Oost-Vlaanderen, legt uit waarom talentcentra belangrijk zijn. “Voka heeft dit initiatief opgezet omdat bedrijven ons al geruime tijd signaleren dat er een grote vraag naar talent is. Enerzijds helpen we leerlingen ontdekken waar hun sterke punten liggen, anderzijds laten we hen het brede scala aan studiemogelijkheden zien. Zo voorkomen we dat jongeren vaak van studierichting moeten veranderen, wat hun zelfvertrouwen en motivatie aantast.”
Ook scholen zijn enthousiast over de aanpak. Graadcoördinator Annick De Wael van het Anne Frank Atheneum in Denderleeuw noemt het talentenrapport een waardevol hulpmiddel. “Het helpt leerlingen om hun blik te verruimen en inzicht te krijgen in hun sterktes,” legt ze uit. “Veel jongeren kijken te lokaal en zien daardoor andere, betere opties over het hoofd. Bovendien kunnen ouders het rapport gebruiken om een realistischer beeld van hun kind te krijgen, wat helpt bij het maken van de juiste studiekeuze.”
Vraag
Het succes van de talentcentra blijkt uit de grote vraag: zodra de inschrijvingen openen, zitten de testmomenten snel vol en belanden laatkomers op een wachtlijst. Om aan deze groeiende behoefte te voldoen, hoopt Voka het aantal centra uit te breiden. Hiervoor is echter extra steun en financiering van de Vlaamse overheid nodig.
Daar speelt Zuhal Demir, Vlaams minister van Onderwijs (N-VA), een belangrijke rol. Zij bracht een bezoek aan het talentcenter in Gent en nam zelf deel aan enkele tests, die ze niet zonder enige moeite aflegde. “Ze zijn best pittig,” lacht ze. “Maar dat is nodig: enkel zo kan je écht je talenten eruit halen.”
Volgens Demir zijn de talentcentra essentieel om jongeren beter te begeleiden bij hun studiekeuze. “Het is cruciaal dat leerlingen een richting kiezen die bij hen past,” benadrukt ze. “Te vaak zien we jongeren een opleiding starten om er vervolgens snel mee te stoppen. Dit leidt tot het watervalfenomeen en schooluitval. Met deze centra hopen we dat tegen te gaan en jongeren gemotiveerd naar school te laten gaan.”
Demir sprak tijdens haar bezoek ook haar ambitie uit om de talentcentra verder uit te breiden. Binnenkort staat een evaluatie gepland waarin de toekomst van dit initiatief centraal zal staan. Een uitbreiding naar leerlingen die zich voorbereiden op het hoger onderwijs wordt eveneens overwogen, al blijven de huidige starttoetsen voorlopig het voorkeursinstrument.
Bekijk de reportage op de regionale televisiezender AVS via deze link.